Trenutna skladba

Naslov

Umetnik

V rudarski stan letos sprejeli 34 novincev

Napisalvklopljeno 29. junija, 2024

Rudarski SREČNO je danes odmeval po mestu, predvsem pa na velenjskem stadionu, kjer so na 63. Skoku čez kožo v rudarski stan sprejeli 34 novincev.

Rudarski praznik – tega sicer obeležujemo 3. julija – se je začel že zgodaj zjutraj z budnicami Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje in nato še s slovesnostjo za letošnje delovne jubilante Rudarske reševalne službe. Nadaljeval se je popoldne, s parado uniformiranih rudarjev, ki so v spremstvu orkestra in pod vodstvom komandanta Borisa Sotlerja krenili proti Mestnemu stadionu Velenje, kjer smo spremljali že 63. Skok čez kožo.

Zbrane je nagovoril generalni direktor Premogovnika Velenje mag. Marko Mavec. “V vsem tem času smo bili motor in gonilo gospodarskega in družbenega razvoja. Prav zaradi razmaha premogovništva so bila ustvarjena številna delovna mesta, roke rudarjev pa so v preteklosti z udarniškim delom in s samoprispevkom pomagale zgraditi mesto Velenje, vrtce in šole za naše otroke ter infrastrukturo za zdravje, kulturo in šport naših prebivalcev,” je povedal med drugim.

Častna skakalka na letošnji prireditvi je bila ministrica za pravosodje Andreja Katič. “Današnje priznanje pomeni odgovornost, da se tudi v prihodnje borim za pravičen razvoj naše doline. V razpravah o usodi Šaleške doline in našega gospodarstva sem se velikokrat morala ugrizniti v jezik. Niso razumeli ali niso hoteli razumeti, kakšen davek je dolina plačala za razvoj Slovenije,” pa je v nagovoru med drugim povedala Andreja Katič. Njeno geslo ob skoku čez kožo se je glasilo: “Prihajam iz knapovske družine, ponosna na svoje korenine. Na glas povsod povem: Za razvoj domovine potopili smo vasi, spomine, spoštovanje do jame pa je del naše zapuščine. Čeprav nisem knap, sodim med glasne šaleške dekline, ki se bo z vami, kamerati, v Evropi, v Ljubljani, z ramo ob rami še naprej borila za pravično prihodnost naše Doline.”

Sledil je sprejem novincev – letos so jih v rudarski stan sprejeli 34 – ki so na dušek izpili vrček piva in slavnostno skočili čez kožo, ob koncu prireditve pa se vsi skupaj pridružili starejšim rudarjem, s katerimi bodo negovali izjemno rudarsko tradicijo, ki je vtkana v samo jedro Šaleške doline.

 

 

 


Mnenja bralcev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Trenutna skladba

Naslov

Umetnik