Trenutna skladba

Naslov

Umetnik

Predsednica sprejela diamantne maturante in maturantke, med njimi dva nekdanja dijaka ŠCV

Napisalvklopljeno 7. oktobra, 2024

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda sta včeraj na Brdu pri Kranju priredila tradicionalni sprejem za diamantne maturantke in maturante – izjemne posameznice in posameznike, ki so na splošni, poklicni ali mednarodni maturi dosegli vse možne točke.

Na splošni maturi 2024 je najvišje možno število točk doseglo 23 kandidatov, ki  prihajajo iz 15 različnih slovenskih srednjih šol. Na poklicni maturi je najvišje število točk doseglo 76 kandidatov, prihajajo pa iz 37 različnih slovenskih šol. Slavili so tudi tisti maturanti, ki so največje možno število točk dosegli na mednarodni maturi. Takšni so bili letos štirje, prihajajo pa iz treh šol.

Izjemen uspeh sta na maturi dosegla tudi dva dijaka Šolskega centra Velenje – Anže Maj Blagus (Elektro in računalniška šola) ter Lajla Suljić (Šola za storitvene dejavnosti).

Zbrane maturante, njihove svojce, učitelje in ravnatelje je prva nagovorila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Maturantom je čestitala za izjemni dosežek, predvsem pa pozdravila njihovo zrelost in vztrajnost. “Biti najboljši v svoji generaciji ni le rezultat ene same noči učenja pred preverjanjem znanja. Za tem dosežkom so dolge ure truda, odrekanja, vztrajnosti, pa gotovo tudi trenutkov negotovosti,” je dejala. Hkrati pa je poudarila, da uspeh na maturi, čeprav pomemben, ne definira celotnega potenciala, ki ga ti mladi nosijo v sebi. “Vi ste že sedaj mnogo več od tega,” je dejala.

Sledil je nagovor ministra za vzgojo in izobraževanje v odstopu, dr. Darja Felde. »Vaša pot do diamantnega maturanta gotovo ni bila lahka. A prav na tej poti ste se izoblikovali v osebe, ki so sposobne vztrajati tudi takrat, ko so izzivi največji, in v osebe, ki vedo, da se uspeh skriva v tem, da nikoli ne odnehaš. Ta preizkušnja je bila le ena postaja na vaši poti, in čeprav vas današnji dan postavlja na vrh, je to hkrati tudi nov začetek,« je mladim čestital minister Felda.

Za konec je spregovoril še ena od letošnjih najuspešnejših maturantov – Vid Sakač, ki je maturiral na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru. Izpostavil je, da je k izjemnem uspehu na maturi zagotovo prispevalo ne le učenje, temveč tudi disciplina in zaupanje v svoje znanje, seveda začinjeno s kančkom sreče. Pri tem se je za podporo zahvalil staršem in šoli.

»Vsak od nas bo ubral različno pot, prepričan pa sem, da bo vsak od nas uspešen na svojem področju in še naprej, naj si bo iz domovine ali tujine, prispeval k razvoju, ugledu in dobrobiti Republike Slovenije ter njenih ljudi,« je za konec še sklenil Vid Sakač, ki svojo pot izobraževanja nadaljuje na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Vir: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

 


Mnenja bralcev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Trenutna skladba

Naslov

Umetnik