Trenutna skladba

Naslov

Umetnik

Teden otroka tokrat pod geslom ‘Otrok, nepopisan list’

Napisalvklopljeno 7. oktobra, 2024

Danes se je začel Teden otroka, ki letos poteka pod geslom Otrok, nepopisan list. Z izbrano temo nas opominja, kako pomembno je, da otrokom omogočimo pogoje za srečno in izpolnjujoče otroštvo.

Začel se je Teden otroka, program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954, ki se vsako leto začne na prvi ponedeljek v oktobru in traja do nedelje istega tedna. Letošnji, že 70. Teden otroka, bo tako potekal od danes, 7. oktobra, do nedelje, 13. oktobra. V tem tednu bodo društva in zveze po vsej Sloveniji pripravile pester program za družine in otroke – vse od ustvarjalnih delavnic, predstav, koncertov pa do izletov, sproščenih druženj otrok in odraslih s petjem, plesom, slikanjem, s športnimi igrami …

Vsak otrok se rodi kot nepopisan list

Letos Teden otroka poteka na temo Otrok, nepopisan list. “Ob tej priložnosti smo se vprašali: ali lahko najdemo kakšne vzporednice med otroštvom nekoč in danes? Na prvi pogled bi rekli, da težko; toliko se je spremenilo – tehnologija, način vzgoje, tempo življenja. Edino, kar ostaja enako, je samo bistvo biti otrok,” so zapisali na Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

“Vsak otrok se rodi kot nepopisan list, vendar je njegovo odraščanje neločljivo povezano s časom, v katerem živi, pa tudi z vzgojo, šolskim sistemom, družbo in okoljem, ki ga obkroža. Kljub temu pa osnovne potrebe otrok skozi desetletja ostajajo nespremenjene. Vsi otroci, ne glede na čas in prostor, potrebujejo ljubezen, občutek varnosti, topel in zdrav dom. Potrebujejo igro, znanje, druženje z vrstniki, spodbudo, oporo, pomoč ter priložnosti za razvoj svojih talentov in interesov.”

Letošnja tema Tedna otroka nas tako opominja, kako pomembno je, da otrokom omogočimo pogoje za srečno in izpolnjujoče otroštvo.

Vsako leto ob Tednu otroka pripravijo tudi poslanico. Avtorica letošnje poslanice in ambasadorka Tedna otroka 2024 je Nika Gradišek, študentka sociologije in anglistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, pesnica, novinarka, turistična vodička, ljubiteljska debaterka, glasbenica in igralka. V letu 2022 je postala slovenska državna prvakinja v slam poeziji in se na evropskem tekmovanju v Rimu uvrstila med najboljšo deseterico, v lanskem letu pa je postala tudi zmagovalka Pesniške olimpijade. Je članica pesniških kolektivov Mlade rime in Slam zverine.

70 let praznovanja tega pomembnega tedna je priložnost, da se ponovno ozremo na potrebe najmlajših ter razmislimo, kako lahko vsi skupaj prispevamo k temu, da se vsak otrok, kot nepopisan list, razvija v svojevrstno, ustvarjalno in zadovoljno osebo,” pravijo na ZPM, ki ob današnjem začetku Tedna otroka v Ljubljani pripravlja tudi posvet. S strokovnjaki in drugimi zanimivimi gosti se bodo pogovarjali o pomenu otroštva in razmišljali, kako je bilo biti otrok nekoč in kako je biti otrok danes, v današnji družbi. Kako vidimo vrednote, jih znamo ceniti, itd. Posvet bo vodila Darja Groznik, predsednica ZPMS.

Teden otroka v Muzeju Velenje

V Tednu otroka Muzej Velenje vabi otroke in mlade do 18. leta k brezplačnemu ogledu razstav na Velenjskem gradu, v Hiši mineralov ter v Muzeju usnjarstva na Slovenskem. Brezplačen obisk mladim muzej ponuja tudi v okviru akcije Z igro do dediščine, ki poteka v istem terminu.

Vir. Zveza prijateljev mladine Slovenije


Mnenja bralcev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Trenutna skladba

Naslov

Umetnik