Trenutna skladba

Naslov

Umetnik

Poletje v Velenju: Pred nami več kot 450 dogodkov

Napisalvklopljeno 31. maja, 2024

Več kot 450 raznovrstnih dogodkov za vse generacije se bo to poletje v sklopu poletnih kulturnih prireditev Poletje v Velenju zvrstilo na 40 lokacijah po mestu in njegovi okolici.

Na novinarski konferenci v Galeriji Velenje so direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny, direktor Mladinskega centra Velenje Janko Urbanc, direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline Alenka Kikec in vodja skupine za dogodke Poletje v Velenju Matjaž Šalej predstavili množico prireditev in dogodkov, ki se bodo na različnih lokacijah v Velenju odvijali to poletje. Zbrane novinarje in predstavnike javnih zavodov je nagovorila tudi podžupanja MOV, Aleksandra Vasiljević.

“Velenje je mesto, kjer se vedno veliko dogaja, takšna so vedno tudi naša poletja. To poletje bo še nekoliko bolj pestro, saj smo zavodi in društva združili moči ter pripravili res bogat program poletnih dogajanj – več kot 450 dogodkov smo zbrali za 3 mesece, verjamemo, da se bo ta številka povečala na 500,” je povedala Barbara Pokorny. “Letos bomo ustvarjali na 40 prizoriščih, zaenkrat imamo evidentiranih 65 koncertov, na katerih se bo predstavilo 140 izvajalcev. Pripravili smo 20 sklopov počitniških programov45 posamičnih otroških dogodkov25 sejemskih dogodkov, 3 kulinarična doživetja, 120 filmskih predstav in 15 razstav. Bo pa zaradi velikih športnih dogodkov, ki se obetajo, letošnje poletje tudi precej športno obarvano,” je Poletje v Velenju predstavila še v številkah.

V množici dogodkov velja izpostaviti glasbene in koncertne dogodke, ki bodo razpršeni skozi vse poletje. Nekateri sodijo v zaokrožene festivalske programske sklope, ki so uveljavljeni in konceptualno zastavljeni že več desetletij, kot npr. Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje, ki letos obeležujejo že 40 let. Med junijem in septembrom bodo tako v mestnem središču v sklopu PKP med drugimi nastopili Josipa Lisac (1. 6.), Amira Medunjanin (8. 6.), SNG Opera Maribor s Poletno operno nočjo (15. 6.), Obvezna smer (5. 7.), Psihomodo Pop (12. 7.), American Music Abroad (15. 7.), Pantaloons (19. 7.), Robert Jukič (26. 7.), Astrid (2. 8.), Maja Keuc (9. 8.), Šansonet (13. 8.) in mnogi drugi. Tradicionalno bo konec avgusta v Velenju tudi Citrarski festival, ki vsako leto postreže s tremi zanimivimi koncerti, gostji iz tujine bosta letos Monika Kutter in Barbara Laister-Ebner z Dunaja (20.-22. 8.). Med mednarodnimi gosti velja izpostaviti še folklorno zasedbo Hwaseong Dance Association iz Južne Koreje (28. 6.).

Posebno mesto in čar ima tudi paleta velikih koncertnih dogodkov v organizaciji zasebnikov na edinstveni Visti, parku z razgledom ob Velenjskem jezeru, s katerim upravlja Zavod za turizem Šaleške doline. Med nastopajočimi na Visti bodo še posebej odmevni Magnifico (7. 6.), Prljavo Kazalište (22. 6.), Plavi orkestar (30. 8.), obeta se tudi elektronski spektakel DJ Umeka (20. 7.).

Avgust bo tradicionalno sklenila 27. izvedba Festivala mladih kultur Kunigunda v organizaciji Mladinskega centra Velenje z bogatim kulturnim programom (Mrigz’n’Ghet, Leopold I. in DrügiGatuzo (HR), Oh Alien (AUS), Tonske, Worst (BRA), DecageOIEE (H), Ivo Dimchev (BOL), Titov skejt sešn, razstave Tare Drev in Petra Fetticha ter umetniški sejem – Kreativni ŠMORN (remix) in številnimi drugimi spremljajočimi dogodki.

Pester bo tudi počitniški program za otroke. Ti bodo lahko počitnice preživeli v kar 20 različnih počitniških sklopih, od športnih, umetniških, ustvarjalnih, izobraževalnih, zabavnih … Tudi letos bosta Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje in Mladinski center Velenje pod okriljem Mestne občine Velenje poskrbela za poletno počitniško varstvo mlajših šolarjev, in sicer vseh devet počitniških tednov. Zavod za turizem Šaleške doline bo v sodelovanju z Wunder Beach barom na Visti 22. 6. priredil Skok v poletje z bogatim programom za družine, nato pa bodo ob jezeru vse poletje sledile zabavne nedelje za družine. Festival Velenje bo vse poletne torke v sodelovanju z drugimi zavodi in društvi pripravljal ustvarjalni projekt Poletje na travniku, ob četrtkih Počitniške četrtke v galeriji, ob sobotah pa Sobotne lutkarije. Bogat počitniški program pripravljajo tudi v Muzeju Velenje, Knjižnici Velenje, na Ljudski univerzi VelenjeŠportni zvezi Velenje in v drugih institucijah.

Med tradicionalnimi dogodki za vse generacije in različne interesne skupine je vredno omeniti tudi kino na prostem Zvezde pod zvezdami, ki bo vse poletne ponedeljkove večere vabil pred Dom kulture Velenje, poseben nostalgičen filmski večer s predstavo Sreča na vrvici pa se bo zgodil v Sončnem parku 17. julija. Med tradicionalnimi sklopi poletnih dogajanj naj omenimo tudi 23. književno srečanje Lirikonfest, ki bo med 11. in 13. junijem potekalo v našem mestu, festival kreativnih prebojev Soundgarden (27.-29. 6.) in projekt šaleških študentov in dijakov Park S5 dogaja (24.-29. 6.).

Kultura se bo vse poletje prepletala tudi z dvema globalno velikima športnima dogodkoma, številnimi sejemskimi doživetji, turistično-zabavnimi prireditvami, turističnimi vodenji, tremi zanimivimi kulinaričnimi dogodki (Promenada okusov na Cankarjevi ulici (7. 6.), Paleta okusov in občutij v Galeriji Velenje (4. 7.), Dolga miza v Starem Velenju (23. 8.) in množico drugih dogajanj.

V Velenju bo vse poletje pestra možnost tematskih obiskov muzejev, galerij, knjižnice in drugih prizorišč, med njimi zagotovo Velenjske plaže.

Vir: Velenjčan


Mnenja bralcev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Trenutna skladba

Naslov

Umetnik