Trenutna skladba

Naslov

Umetnik

V Velenju ta teden: Jutri se začenja citrarski festival Prešmentane citre, v petek Festival mladih kultur Kunigunda

Napisalvklopljeno 19. avgusta, 2024

Tudi ta teden se bo v Velenju zvrstila kopica dogodkov in aktivnosti. Med drugim se začenjata kar dva festivala – citrarski festival Prešmentane citre in Festival mladih kultur Kunigunda. Preverite, kaj vse se bo dogajalo.

Ponedeljek, 19. avgust

19.00, Razstava Tare Drev: Za življenje si je treba cajt uzet, Pohod Pošta.

V sklopu predfestivalskega dogajanja 27. Festivala mladih kultur Kunigunda bodo v podhodu Pošta razstavljeni domiselni in avtorski citati ustvarjalke in podjetnice Tare Drev Miklavžina. “Njene objave niso zgolj besede, temveč odsev ustvarjalnosti, duha in vsakodnevnih izzivov. Z njimi želi širiti pozitivno energijo, ljudi navdihniti, za trenutek pričarati nasmeh ali ponuditi uvid v novo spoznanje.”

21.00, Poletni kino Zvezde pod zvezdami: biografska drama NedeljaKino Velenje
Tokrat je v sklopu poletnega kina Zvezde pod zvezdami na sporedu biografska drama Nedelja, ki prikazuje življenje enega najbolj priljubljenih romskih pevcev Džeja Ramadanovskega. Poletne projekcije filmov so sicer načrtovane na prostem, pred Domom kulture Velenje, ker pa ponedeljkovo vreme ni najbolj naklonjeno dogodkom na prostem, si lahko film ogledate v Kinu Velenje. Vstop brezplačen.

Torek, 20. avgust

16.00, Homage velikanom: Iniciative za urbane zelene površine, Ploščad v Sončnem Parku
Civilni posvet z likovno delavnico in vodenim ogledom Sončnega parka v okviru 27. FMKK.

16.30, Torkove igrarije: Rajanje z lutkami, travnik pred Domom kulture Velenje
Tokrat bodo otroci z lutkarji Lutkovnega gledališča Velenje rajali v senci krošenj dreves. Preizkusili se bodo lahko v vlogi animatorjev najrazličnejših tipov lutk – ročnih, naprstnih, marionet, javajk, manekenov in zraven zapeli ter zaplesali.

19.00, Festival Prešmentane citre, Koncert Monike Kutter in Barbare Laister-Ebner, Staro Velenje, Stari trg.
Citrarski duo iz Dunaja odlikuje tehnična dovršenost in iskanje novih glasbenih poti. Njun repertoar je zelo pester: od sodobne literature, bluesa, jazza in popa do tradicionalne in izvirne dunajske glasbe ter priredb baročnih skladb. Njun koncert v Starem Velenju bo svojevrsten citrarski dogodek, zanimiv tako za poznavalce citer kot tudi za ljubitelje glasbe.

Sreda, 21. avgust

10.00, Zabavna sreda: Lego delavnica, Knjižnica Velenje
Le kdo ne pozna igre z lego kockami? V knjižnici vas čakajo lego kocke, da ustvarite najboljšo lego kreacijo.

19.00, Festival Prešmentane citre, Koncert Tria Rožej; Staro Velenje, Stari trg.
Družinski trio sestavljajo brata Matevž  (violina, orglice) in Luka (kitara) ter sestra Monika (citre). Poleg družinskih vezi jih druži tudi velika ljubezen do glasbe, skupnega muziciranja in ustvarjanja novih aranžmajev. Njihovo zakladnico pesmi bogatijo vsi žanri, od stare glasbe, ljudske, bluesa, jazza, do popularnejših ritmov.

Četrtek, 22. avgust

19.00, Prešmentane citre, Koncert lovenskih ljudskih in ponarodelih pesmi: Slovenija v pesmih ob citrah (Irena Anžič, Mojca in Primož Hladnik), atrij Velenjskega gradu
Slovenija v pesmi ob citrah je preplet pesmi, ki opevajo ljubezen do narave, ljubezen do domovine, dekleta in veselja. Pesmi so skrbno izbrane, nekatere so bolj znane (npr. Kje so tiste stezice, Kaj ti je deklica), druge manj (npr. San se šetao, Moj očka so mi rekli).
Zvok citer se preplete z nežnim sopranom, močnim tenorjem in prelepimi pesmi, kjer svojo muzikalnost združijo vsi trije glasbeniki.

21.00, Poletni filmski večer Potopljeni spomini: Družmirje, Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju
Na ogled bodo kratki dokumentarne filme in filmske zapise o potopljenem naselju Družmirje v občini Šoštanj. Celotno naselje, skupaj z župnijsko cerkvijo sv. Mihaela, zadružnim domom in šoštanjskim pokopališčem, se je zaradi rudokopne dejavnosti Premogovnika Velenje v 70. letih začelo ugrezati, ugreznine pa je zalila voda. Danes nanj spominja le še veliko Družmirsko jezero ob Šoštanju.

Petek, 23. avgust

19.00, Dolga miza v Starem Velenju, Stari trg
V prijetnem ambientu Starega trga v Starem Velenju se bo tudi letos odvila čudovita zgodba, navita na vilice. Zavod za turizem Šaleške doline in Šili testenine ponovno prirejamo dogodek ob najdaljši mizi v Šaleški dolini, ki bo v petek, 23. avgusta 2024, od 19. ure do poznega večera.

19.00, 27. Festival mladih kultur Kunigunda: Odprtje razstave Petra Fetticha – A Blissful Remnant of a Sublime Past; klub eMCe plac
Medtem ko svet okoli nas propada, se uničenje na globalni ravni zdi neizbežno in izumrtje človeštva je vse bolj verjetno. S tem avtor predstavlja fotografije ne tako oddaljene preteklosti, kjer je bil svet skoraj tako grozljiv, kot je danes.

21.00, 27. Festival mladih kultur Kunigunda: Koncert mladih bendov – Amy’s Escape, Black Camo, DEMM, klub eMCe plac
Amy’s Escape so štiričlanska skupina, ki jo sestavljajo Janez, Jernej, Niko in Žan. Njihova glasba se sprehaja od težkih balad s pomenljivim besedilom pa do hitrih in udarnih ritmov s pridihom frustracije. Ne omejujejo se z določenim žanrom, različne glasbene vplive združujejo v harmonično celoto, komadi pa imajo skupno noto, ki jo opišejo kot alt rock. Black Camo so weird metal bend iz Ljubljane, ki ustvarja leto in pol, za sabo pa ima nekaj odigranih koncertov. Žanrsko se opredelijo kot mešanica thrash metala in modernega hardcora. DEMM, štirje najboljši kolegi ustvarjajo energično kitarsko rock+n’n roll glasbo, podkrepljeno z besedili o vsakdanjih mislih in situacijah v njihovem študentskem življenju.

Sobota, 24. avgust

10.00, Sinergija akustičnih in elektronskih inštrumentov – eksperiment z elektroniko, travnik pri Vili Rožle

10.00-17.00, Odprta vrata Grilove domačije
Obiskovalci se lahko podajo na zanimivo raziskovanje življenja na podeželju nekoč.

10.00, Sobotne lutkarije – Morske dogodivščine, travnik pri Domu kulture Velenje.
Noro zabavno potovanje v podvodni svet, kjer kraljuje veličastni morski pes Šarki, strah in trepet manjših prebivalcev morskega dna.

14.00, 27. Festival mladih kultur Kunigunda, Titov skate session, Urbani park
Društvo urbanih športov Velenje DUŠA organizira tekmovanje v več kategorijah, tudi v tej ediciji velenjski Game of L.E.J.G.A in best trick contest, brez katerega ni pravega sešna.

18.00, 27. Festival mladih kultur Kunigunda, Koncert: Bizon (HR), Decage, Odpisani, Worst (BRA), eMCe plac
Bizon je instrumentalni rock bend iz Splita, ki ga sestavljata Luka Krstulović na kitari in Dragan Đokić na bobnih. Bend je nastal leta 2012 in že od samega začetka deluje kot duo, tako v ustvarjalnem kot koncertnem smislu. Decage je groove metal zasedba, ki se je rodila v industrijskem mestu Velenju. Njihova glasba je zmes neusmiljenih ritmov, zapletene tehnične dovršenosti ter surove neotesane energije.Hard core punk skupina Odpisani je bila ustanovljena leta 1995. V karieri so odigrali kopico koncertov po Sloveniji, ob tem pa si izkušnje in kilometrino nabirali tudi z nastopi po tujini. Brazilski Worst igrajo agresivni hardcore z osupljivimi besedili in riffi, ki kar vabijo k vznemirjenju. Imajo odlično delovno etiko, kar se odraža v njihovi diskografiji ter na zadnjem celovečernem albumu “Ressurected”. Izdali so ga leta 2023 in podprli z uspešno evropsko turnejo.

Nedelja, 25. avgust

10.00, Nedelja, dan za družine, Velenjska plaža, Wunder Beach Bar
Nedeljski dopoldnevi na Velenjski plaži so rezervirani za družine. Tokrat bodo za zanimiv program poskrbeli v Wunder Beach Baru.

10.00-17.00, 27. Festival mladih kultur Kunigunda, Kreativni ŠMORN; Pekarna, Trg pred Pekarno idej
“A veš on filing, ko imaš na sebi nekaj unikatnega, kar pritegne pozornost mnogih.  No, po obisku sejma Kreativni ŠMORN (remix) se pogledom ne boš mogel izogniti!” Obiskovalci boste lahko pobožali svojo umetniško dušo, saj bo na prizorišču potekala re-use delavnica recikliranja – TIE DYE delavnica, kjer boste lahko skreirali čisto svoj edinstevni kos.

20.00, 27. festival mladih kultur Kunigunda, Ivo Dimchev: Performative solo-concert, Mozaik bar
Ivo Dimchev ponuja koncert v živo s pesmimi, ki so nastale skozi njegovo dosedanjo kariero. Poznan kot provokativen performativni umetnik, se kameleonski queer bolgarski koreograf, performer in aktivist v zadnjem času posveča raziskovanju vesolja zvoka. S svojo odrsko prisotnostjo, ki niha med rock zvezdo in “primadonno,” Dimchev iztrga tvoje srce in ga poliže, preden te popelje na klubski plesni podij. Resnični mojster performansa, Dimchevov čustveni glas bo ganil tudi najhladnejša bitja.


Mnenja bralcev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Trenutna skladba

Naslov

Umetnik