Trenutna skladba

Naslov

Umetnik

Začenja 36. citrarski festival “Prešmentane citre”

Napisalvklopljeno 20. avgusta, 2024

Danes 20. avgusta 2024 bomo v Velenju znova prisluhnili strunam Prešmentanih citer, 36. citrarskega festivala, ki bo postregel s tremi koncerti.

Danes ob 19. uri je na sporedu prvi od treh koncertov 36. citrarskega festivala “Prešmentane citre”V mali dvorani Doma kulture Velenje bo nastopil citrarski duo iz Dunaja, ki ga sestavljata sestri Barbara Laister-Ebner in Monika Kutter. Citre skupaj igrata že od otroštva, njuna učiteljica pa je bila kar njuna mama, prof. Hannelore Leister.

Igrata na dunajsko uglasitev citer, kar je v današnjem citrarskem svetu precej redko in že skoraj posebnost. Njun repertoar je zelo pester: od baročne do sodobne literature, bluesa, jazza in popa do tradicionalne in izvirne dunajske glasbe. Igrata tudi v Dunajskem citrarskem kvartetu, s katerim sta pred dvema desetletjem že gostovali na našem Citrarskem festivalu. Barbaro smo lahko pred šestimi leti na novega leta dan občudovali v televizijskem prenosu novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov, kjer je igrala znameniti citrarski solo iz Straussovega valčka Zgodbe iz dunajskega gozda. Njun koncert v Starem Velenju bo svojevrsten citrarski dogodek, zanimiv tako za poznavalce citer kot tudi za ljubitelje glasbe.

Z drugim koncertom se Prešmentane citre nadaljujejo jutri, prav tako v Starem Velenju. Ob 19h bo nastopil Trio Rožej. Zaključek festivala bo v četrtek, 22. avgusta, v atriju Velenjskega gradu, kjer boste lahko ob 19. uri prisluhnili koncertu slovenskih ljudskih in ponarodelih pesmi Slovenija v pesmi ob citrah (Irena Anžič – citre, Mojca Hladnik – sopran in Primož Hladnik – tenor).

Vir: Festival Velenje


Mnenja bralcev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Trenutna skladba

Naslov

Umetnik