Trenutna skladba

Naslov

Umetnik

V Velenju ta teden: Kunigunda v polnem zagonu, konec tedna koncert zasedbe Plavi orkestar in večer z Iztokom Mlakarjem

Napisalvklopljeno 26. avgusta, 2024

Če še ne veste, kaj bi počeli ta teden, smo za vas pripravili nekaj namigov.

Ponedeljek, 26. 8.

17.00, WC razstava Ne smetaj!, 27. Festival mladih kultur Kunigunda, Mladinski kulturni klub eMCe plac
“Potopis” globalnih košev za smeti, ki jih je prispevala naša »čudovita« skupnost. Vsak koš pripoveduje svojo zgodbo o odnosu do odpadkov in okolja.

20.00 predstava Krik: Vrzeli, 27. Festival mladih kultur Kunigunda, atrij Velenjskega gradu
Avtorska predstava kolektiva REAKTOR je odziv na čas hitro razvijajočega se individualizma, kjer še vedno nimamo jasnega odgovora na vprašanje, kaj pravzaprav pomeni biti posameznik. Vzpostavljanje in rušenje osebnostnih mej postaja nepogrešljiva veščina, avtonomija je predstavljena kot najvišja vrednota, a vseeno smo ujeti v zgodovinske posledice stereotipizacije spolnih vlog, ki se še dodatno razraščajo v paradoksalnem svetu politične hiperkorektnosti in new-age aktivizma.

21.00, Poletni kino na prostem Zvezde pod zvezdami: Moja obilna Grška poroka 3, pred Domom kulture Velenje
Ena najbolj znanih grških družin Portokalosovi se vrača! Tu je tretje nadaljevanje komične uspešnice o ljubezenskih prigodah grške družine, ki vas bo tokrat nasmejala s povsem novo dogodivščino.

Torek, 27. 8.

9.00, brezplačno tematsko vodenje Ali poznaš svoje mesto? S Fano in Jurijem na potep, zbirno mesto pri Ribiški koči Velenje (obvezne prijave)
Brezplačna tematska vodenja z naslovom Poznaš svoje mesto? nadgrajujejo z raziskovalnimi vodenji za otroke. Že poznate Fano in Jurija? Oba sta iz vasi, ki je danes ni več? Kje pa je? Pod gladino jezer, ki so zalila ugreznine v Šaleški dolini. Zanimiva zgodba? Skozi igro in uganke bodo razkrili podrobnosti o potopljenih Škalah in opazovali novo življenje v okolici jezer.

16.30, Torkove igrarije: Zeliščna abeceda, travnik pri Domu kulture Velenje
Otroci se bodo tokrat povezali z literaturo in naravo ter se prepustili čarobnosti abecede, knig in zelišč. Vodili bosta Kata Laštro in Vesna Mihelak.

17.00, predstavitev knjige Vidim. Vidi! Vidiš?, pomol Viste
Predstavitev knjige Vidim. Vidi! Vidiš?, avtorjev Bojana Pavška in Ksenije Mikor. Po predstavitvi knjige se bodo obiskovalci lahko po Velenjskem jezeru popeljali s pletrco.

18.00, Kunigundine družbarije, 27. festival mladih kultur Kunigunda, Max klub Velenje
Zabaven način mreženja in minglanja, priložnost za nova prijateljstva, mogoče pa preseneti kakšna iskrica. Dogodek bo otvorila interaktivna predstava o tipičnih situacijah, ki se dogajajo na zmenkih, vključno s tistimi smešnimi, nepredvidljivimi in neprijetnimi. Za sodelovanje je bila potrebna predhodna prijava.

20.30, koncert: Oh Alien, 27. festival mladih kultur Kunigunda, Trg pred Pekarno idej
Dunajski trio Oh Alien, ki ga sestavljajo pevka Anselma Schneider, basist Luca Weigl in multiinstrumentalist Rafael Henninger, skupaj raste, eksperimentira in se druži od leta 2019.  Njihovo sofisticirano pop glasbo, ki med drugim tematizira strah pred neuspehom, nerealna pričakovanja ter njihov vpliv na življenje in sorodne teme, je avstrijska radijska postaja Ö1 opisala kot »filigransko stkane pesmi«.

20.30, Mozzajik Summer festival: Vinicus Gomes Trio feat. Jure Pukl, Mozaik bar
Vinicius Gomes, rojen v São Paulu in v New Yorku živeči kitarist/skladatelj, raziskuje dialog med modernim jazzom in brazilsko glasbo, kot je zabeležen na njegovem debitantskem albumu “Resiliência” (2017-Blackstream), “Changes” (2020-FreshSound), v sodelovanju s španskim saksofonistom Santijem De la Rubia, bobnarjem Jorgejem Rossyjem in basistom Dougom Weissom ter najnovejšo izdajo »HOME« (2022-Greenleaf) v duetu s korejsko pevko Song Yi Jeon.

Sreda, 28. 8.

8.00, Počitniški tabor Mastodonti z Muzejem Velenje, Velenjski grad
V okviru počitniškega dopoldneva bodo osnovnošolci pobližje spoznali šaleške mastodonte, ki so po naši dolini lomastili pred 3 milijoni leti. Podali se bodo na sprehod do najdišča mastodontov pri Škalskem jezeru, spoznavali stalno razstavo na Velenjskem gradu, ustvarjali in se igrali.

10.00, Zabavna sreda: Zaplešimo s Plesno šolo Spin, Knjižnica Velenje

Skupaj z Mojco iz Plesne šole Spin bodo otroci vstopili v svet plesa, odkrili nove plesne korake in se zabavali.

17.00, Potopljena krajina: Pogledi mladih na njeno prihodnost, okrogla miza o šaleških jezerih, 27. festival mladih kultur Kunigunda, Letni kino
Kako celiti brazgotine, ki nastajajo nad premogovnikom na dobri petini površine Šaleške doline? Kdo in kako naj vodi procese revitalizacije? Kaj lahko vodi v novo degradacijo? O aktualnem stanju območja šaleških jezer, predvsem pa o možnih scenarijih za prihodnost bo tokrat razmišljala stroka mlajše generacije. Sogovorniki bodo povzeli izsledke lastnih raziskav, predstavili sodobne smernice upravljanja degradiranih območij in razkrili lastne vizije prostora, ki izginja in obenem nastaja.

19.00, EX YU stand-up večer s Perico Jerkovićem in gosti (Saša Turković, Mirko Komljenović, Omer Hodzić), 27. FMKK in PKP, Letni kino

Rojen v Jugi je naslov monokomedije Perice Jerkovića, enega najprepoznavnejših komikov na naši sceni. In čeravno v avgustovskem poletnem večeru ne bo izvajal le te, bo v goste povabil komike, ki so dali skozi oboje – Jugo in Jugota. V tradiconalnem večeru balkanske komedije bodo skupaj z njim za salve smeha poskrbeli komiki iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine.

Četrtek, 29. 8.

18.00, Kunigunda brunda – Kunigunda X Kranska slama, 27. festival mladih kultur Kunigunda, Mozaik bar
V Velenje na Kunigundo prihajajo slamerji (pa ne tisti za pit). Že poznaš slam poezijo al sploh nimaš pojma kaj to je? Ni važno, to je super priložnost za vse. Slam poezija je nastala v naključni gostilni v Chicagu, njen glavni namen pa je verzom vrniti strast in življenje. Prav zato se ji reče tudi performans poezija – ker združuje nastop, avtorsko poezijo, kdaj tudi igro in rap. In to je tudi vse, kar potrebuješ za tokratni dogodek. Ja, na eventu lahko tudi sodeluješ in se s svojo poezijo preizkusiš na odru!

19.00, literarno glasbeni večer Andrej Šifrer: Volkovi, atrij Kavarne Lucifer
Volkovi je prva pop rock glasbena kriminalka, ki nas popelje v svet zakulisja z vsemi bleščicami, ki jih ponuja slava, in temnimi platmi, ki so navadnim smrtnikom neznane. Andrej Šifrer je o svojem literarnem prvencu zapisal naslednje: »Aleks Špiler ni Andrej Šifrer, čeprav imava enaki začetnici in pričujoča knjiga ni moj življenjepis. Zgodba o Volkovih bi se lahko tudi v resnici zgodila, kajti življenje je včasih bolj kruto od domišljije. Poj o nečem, kar je vredno poslušati, piši o tem, kar je vredno brati, in delaj to, o čemer bo vredno peti in pisati.”

20.30, Koncert: Doble Sesión Nocturna, Gatuzo (HR), Uryan, 27. festival mladih kultur Kunigunda, Mladinski kulturni klub eMCe plac
Doble Sesión Nocturna izhaja iz želje po ustvarjanju glasbenega izraza, v katerem daje prosto pot umetniškemu toku. Stilsko se njihova glasba giblje med težko kitarsko in psihodelično glasbo.
Gatuzo je zagrebška rock skupina, ustanovljena leta 2004. Izdali so pet studijskih albumov in dobili številne nagrade, med katerimi izstopajo Porin za najboljši alternativni rock album, Status za najboljšo mlado rock skupino in pet nominacij za Porine v različnih kategorijah. Širom regije so znani po neverjetno energičnih nastopi.
Uryan je slovenjgraški četverec, ki igra zmes garažnega rocka z stoner, psych in kraut rock elementi. Večni popotniki po zemljevidu rock riffov so osvežitev na domači kitarski sceni.

Petek, 30. 8.

19.30, Elektro večer: DJ RELIEVE, Neuromancer, OIEE (H), Tonske, TERRANIGMA, 27. festival mladih kultur Kunigunda, Mladinski kulturni klub eMCe plac
Mladi DJ RELIEVE je mojster housea, hardgroovea in drum and bassa. Neuromancer je synthwave duo iz Kranja. Navdihnjen z vzponom sintetizirane glasbe tega desetletja in filmov iz osemdesetih let je mešanica starega in novega, ki združuje močne rife z mogočnimi melodijami, vse skupaj pa je združeno v en velik retro-futurističen paket. OIEE predstavljajo instrumentalni zvoki s tropskimi in manj tropskimi elementi housa, breaka, techna, nudiska in trancea ter sodobnim soulu podobnim vokalom dajejo plesnim melodijam in privlačnim melodijam zelo individualen in brezkompromisen zvok.
Protagonist založbe in kolektiva Cogo, producent in poučevalec Antonio Križnič, umetniško Tonske, velja za enega najvidnejših tehno producentov v regiji, ki bistveno prispeva k organizirani in inovativni promociji elektronske glasbe. TERRANIGMA je na domači elektronski glasbeni sceni prisoten že več kot desetletje. Njegove glasbene produkcije in DJ seti so se z leti razvijali. Od dub techna, (UK) basa do hibridne mešanice med elektro, acid in tehno.

20.30, Veliki koncert rock skupine PLAVI ORKESTAR, Vista – park z razgledom
Ne zamudite edinstvenega koncerta tega poletja in podoživite nostalgični spomin na čase, ko so bili “eni in edini” ter z njimi zapojte že ponarodele pesmi ”Suada”, ”Bolje biti pijan nego star”, ”Ako su to samo bile laži”, ”Sava tiho teče”, ”Goodbye teens”, ”Kaja”, ”Odlazim”…

Sobota 31. 8.

8.00, knjižni sejem Vsi kupujemo, vsi prodajamo, Knjižnica Velenje
Za vse ljubitelje starih knjig, sejem rabljenih knjig, zadnjo soboto v mesecu. Simbolična cena knjige je 1 €.

10.00, Odprta vrata Grilove domačije
Grilova domačija je tudi v avgustu odprta ob sobotah med 10. in 17. uro. Obiskovalci se bodo lahko podali na zanimivo raziskovanje življenja na podeželju nekoč. Ogled zunanjega in notranjega dela domačije ponuja odlično priložnost za vpogled v etnološko dediščino nekdaj vinorodnega območja v Lipjah pri Velenju.

10.00, Sobotne lutkarije: Mica Potica, travnik pri Domu kulture Velenje
Mica Potica je preprosto kmečko dekle, ki potuje po Sloveniji in s pomočjo običajev, krušne kadinje (menterge), ljudske glasbe in potice govori o praznikih, tradiciji in koreninah. Spoznamo proces peke potice, stare predmete, razne vraže in verovanja in na koncu resnično spečemo potico.

19.30, Ka ti bo avto, če maš kolo?, 27. festival mladih kultur KunigundaTitov trg, zbor na Titovem trgu, končni cilj Klub eMCe plac.

Kunigunda se rada vozi s kolesom, s tem pa podpira trajnostno mobilnost!  Za vas je pripravila tri super super izzive. Več na povezavi.

21.00, Hip Hop koncert: Leopold I. in Drügi, Mrigo & Ghet, Rap Skillz Battle, 27. festival mladih kultur Kunigunda, Mladinski kulturni klub eMCe plac

Več na povezavi.
“Rap Skillz Slovenija” je prva MC Hip Hop battle liga v Sloveniji. Rap Skillz koncept je podoben borbam iz borilnih veščin. Nasprotnika vesta kdo sta in imata čas, da se vnaprej pripravita na battle. Battle je Acapella, kar pomeni, da spodaj ni beata oziroma instrumentala,  fokus je zgolj na rimah brez glasbe.  Namesto klasičnih dveh rund, ki smo jih poznali v preteklosti, se battle odvije v treh rundah, sodniki pa na koncu izberejo zmagovalca.

Nedelja, 1. 9.

15.00, Šentiljske igre – Kmečke igre, tombola streljanje z lokom, Športni park Šentilj
Tradicionalne igre med zaselki vabijo gledalce od blizu in daleč, da navijajo za domačine, ki se med zaselki borijo za predhodni pokal. Za zabavo, pijačo in hrano bo poskrbljeno.

9.00, Pikin planinski pohod, 35. Pikin festival, zbor pred Vilo Bianca

Piko tudi letos razganja od energije, zato bo – kot vsako leto – v sodelovanju s Planinskim društvom Velenje pripravila Pikin planinski pohod. Pikini pohodniki bodo v sozvočju s temo letošnjega festivala uživali v naravi in zelenju ter obiskali in spoznali nekaj zanimivih točk na obrobju Šaleške doline ter spoznali košček narave Šaleške dolin. Na pohod ste vabljeni pikice in gusarji, pa tudi starši, babice, dedki, prijatelji in znanci.

19.00, večer z Iztokom Mlakarjem, zaključek PKP, Velenjski grad

Ob zaključku poletja tradicionalno v goste Festivala Velenje prihaja igralec, glasbenik in avtor Iztok Mlakar, ki slovi kot izvrsten kantavtor in interpret svoje glasbe, seveda pa je tudi odličen igralec, komik in gledališki avtor. V zadnjih letih smo spoznali njegove izjemne glasbene komedije Duohtar pod mus, Pašjon in Tutošomato, iz katerih je kar nekaj novejših uspešnic. Na večeru, kjer praviloma vedno združi svoje moči z izvrstnim glasbenikom in prijateljem Davidom Šuligojem, boste lahko slišali prav gotovo kakšno pesem, ki še ni posneta, pa seveda kakšno starejšo – med slednjimi je nekaj že skoraj ponarodelih.


Mnenja bralcev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Trenutna skladba

Naslov

Umetnik