Trenutna skladba

Naslov

Umetnik

35. Pikin festival letos v znamenju zelene

Napisalvklopljeno 3. septembra, 2024

To soboto bo oblast v Velenju prevzela Pika nogavička. S čim nas bo presenetila tokrat, katere kotičke mesta bo zavzela in kaj vse nas čaka v najbolj pisanem, igrivem in ustvarjalnem tednu v letu?

Že 35. Pikin festival, ki se v Velenju začenja v soboto, bo letos potekal pod sloganom Na zeleno barvam svet. Ta je v sozvočju z nazivom evropski zeleni list, katerega nosilka je letos Mestna občina Velenje. Festival med 7. in 13. septembrom prinaša veliko dogodkov in delavnic, prepletenih s kulturno vzgojo, napovedujejo pri Festivalu Velenje.

35. Pikin festival je pred vrati, zato je Pika danes predstavnike medijev povabila na Pikino novinarsko čajanko, kjer je v spremstvu očeta kapitana Nogivička ter s pomočjo direktorice Festivala Velenje Barbare Pokorny, sekretarke Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje Bojane Špegel in podžupanje MOV Aleksandre Vasiljević predstavila pestro dogajanje, ki se bo med 7. in 13. septembrom odvijalo v središču Velenja.

Častna pokroviteljica 35. Pikinega festivala je predsednica države, dr. Nataša Pirc Musar, ki bo Velenje obiskala v sredo, 11. septembra.

Pika pa je tudi letos pripravila nekaj presenečenj – med drugim bo Pikin festival obiskala tudi Janja Garnbret, dvakratna olimpijska prvakinja, ki ji bodo pripravili prav poseben sprejem.

Za vse neučakane so v teh dneh v polnem zagonu že predfestivalski dogodki, v soboto, 7. septembra, ob 11. uri, pa se bo Pikin festival tudi uradno začel.

Program dogajanja, prizorišča in ostale informacije najdete v programski knjižici 35. Pikinega festivala.

V zeleno barvam svet

Letos bo, kot je poudarila Barbara Pokorny, tema festivala obarvana zeleno – Na zeleno barvam svetMestna občina Velenje je v letošnjem letu namreč nosilka naziva Zeleni list, zato je Pika svoje vsebine prilagodila temu in bo tudi sama postavila dober zgled. “Poskušali bomo spreminjati svoje navade in razvade v bolj prijazne okolju, naravi in Zemlji. To moramo početi odrasli in lepo je, če z vzgojnimi vsebinami vplivamo tudi na mlajše,” je pojasnila Pokorny. Tako bo na primer na enem od travnikov vrt, kjer bodo sadili rastline – tam bo tudi medena dežela. Na drugem travniku bodo reciklirali, zbirali stara oblačila, popravljali stare aparate, je še izpostavila nekatere izmed številnih zeleno obarvane aktivnosti.

 

Ustvarjalnost ostaja rdeča nit festivala

Titov trg z okolico, Rdeča dvorana in Pikino otroško igrišče bodo osrednja festivalska prizorišča. Skupaj boste tam našli številne unikatne interaktivne in motorične postaje, na odrih in brezodrjih se bo zvrstila množica festivalskih dogodkov, ustvarjalo pa se bo tudi v več kot 100 ustvarjalnih delavnicah, ki so glavni del največjega družinskega festivala v Sloveniji. “Pikin festival še vedno goji to, kar je gojil že na samem začetku – ustvarjalnost,” je poudarila Pokorny. “Včasih smo rekli, da je ustvarjalnost srce festivala, je poudarila tudi Bojana Špegel, ki je predstavila ustvarjalni del Pikinega festivala in izpostavila tudi dobrodelno noto festivala.

Dobrodelna akcija Novo sonce – Pika Pomaga

Tudi letos bodo namreč z akcijo Novo sonce – Pika pomaga na dveh mestih zbirali drobiž. Tega bo prevzela Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, ki je lani pomagala ogromno družinam, ki so utrpele veliko škodo v poplavah in še vedno čutijo številne posledice. “Z izkupičkom bomo poskrbeli, da jih bomo oblekli in obuli za zimo,” je pojasnila Bojana Špegel.


Trenutna skladba

Naslov

Umetnik