Trenutna skladba

Naslov

Umetnik

Evropski teden mobilnosti v Velenju sklenjen s podelitvijo kolesa

Napisalvklopljeno 2. oktobra, 2024

Mestna občina Velenje je z velikim uspehom zaključila Evropski teden mobilnosti (ETM), ki že 19. leto zapored spodbuja trajnostne načine premikanja in ozavešča o pomenu varovanja okolja. V okviru atraktivne akcije S kolesom do kolesa smo občane motivirali k vožnji po lokalnih kolesarskih poteh, nagrada pa je bila prav posebna – gorsko kolo 29 col Lombardo Sestriere 500. Med več kot 100 udeleženci smo izžrebali srečno dobitnico Karmen Friškovec, ki bo kolo prevzela na sedežu občine v prihodnjih dneh.

V času Evropskega tedna mobilnosti je Občina organizirala številne dejavnosti, s katerimi je podprla trajnostno mobilnost in zdrav življenjski slog. V akciji S kolesom do kolesa  so morali udeleženci skenirati pet QR kod, postavljenih ob kolesarskih poteh v Velenju.

Namen akcije je bil spodbujati kolesarjenje in opozarjati na dobro urejene kolesarske poti v našem mestu.

Vsak petek zjutraj so med 6. in 8. uro na Vodnikovi cesti organizirali kolesarske zajtrke, kjer so bili z zajtrkom nagrajeni vsi, ki so se na delo ali v šolo odpravili s kolesom. Te jutranje aktivnosti so prispevale k promociji bolj zdravega in okolju prijaznega načina življenja.

V okviru Evropskega tedna mobilnosti je Občina 17. septembra zaprla Rudarsko cesto in izvedla dan brez avtomobila, kjer so potekale številne športne in kulturne dejavnosti za vse generacije.

Poleg tega so izvedli še akcijo Ne kompliciraj, recikliraj!, kjer so parkirna mesta pred kulturnim domom spremenili v zelene kotičke z ležalniki in prostorom za zbiranje rabljenih predmetov, kot so kolesa, igrače, mali gospodinjski aparati, pohištvo, knjige in oblačila. S to pobudo so poudarili pomen trajnostne mobilnosti ter ozaveščali o recikliranju in odgovornem ravnanju z odpadki.

Vse te aktivnosti so bile del projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, ki ga sofinancira Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo iz Sklada za podnebne spremembe.

Letos, ko je Velenje ponosni prejemnik naziva Evropski zeleni list in sodeluje v Misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest, še posebej spodbujamo naše občane, da razdalje, krajše od 2 kilometrov, premagujejo peš, s kolesom ali z mestnim avtobusom Lokalcem. S trajnostnimi načini premikanja ne koristimo le sebi, temveč prispevamo k čistejšemu in prijaznejšemu okolju za vse nas.

Vir: Mestna občina Velenje


Mnenja bralcev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Trenutna skladba

Naslov

Umetnik