Trenutna skladba

Naslov

Umetnik

Prvi evropski preizkus – v Rdečo dvorano prihaja danski velikan GOG Gudme

Napisalvklopljeno 7. oktobra, 2024

V torek, 8. oktobra se za aktualne državne prvake začenja evropska sezona. V EHF Ligi Evropa bodo rokometaši Gorenja v Rdeči dvorani, ob 18:45, gostili dansko ekipo GOG Gudme, ki velja za enega iz med favoritov, da na koncu to tekmovanje tudi osvoji. Moštvi se bosta pomerili tretjič v evropskih tekmovanjih, prvič po skoraj točno dvajsetih letih. 

 

Rokometaši velenjskega Gorenja v torek začenjajo svojo evropsko popotovanje v sezoni 2024/25. Drugo leto zapored bodo petkratni slovenski prvaki igrali v skupinskem delu EHF Lige Evropa, kar je hkrati 32. sezona v evropskih tekmovanjih za črno-rumene. Gorenje bo v prvem delu nastopilo v skupini A, kjer bodo nasprotniki danski GOG, španski Ademar Leon, ter švicarski Kriens-Luzern.
Prvi nasprotnik aktualnih državnih prvakov bo bržčas najtežji, saj v Rdečo dvorano prihaja GOG Gudme, ki je v minuli sezoni zelo dobro nastopal v Ligi prvakov in se celo prebil v izločilne boje. “Čaka nas težka tekma, vemo kaj pomeni GOG na rokometnem zemljevidu. Večkrat so že predstavljali dansko v Ligi prvakov in v zadnjem krogu tudi premagali udeleženca v tem tekmovanju, močni Aalborg in to z veliko razliko (33:27, op..a.). To dovolj zgovorno govori, kakšen nasprotnik nas čaka. Mi bomo iskali svoje priložnosti, dali bomo vse od sebe in upali na presenečenje, je pred torkovim evropskim spektaklom povedal Jernej Drobež.
Kdo je GOG Gudme?
GOG Gudme je devetkratni danski prvak, ki je svoj zadnji naslov v močnem danskem prvenstvu osvojil v sezoni 2022/23. V polnih vitrinah imajo tudi 12 pokalnih naslovov, kar je danski rekord. Leta 1995 pa so zaigrali tudi v finalu pokala EHF, kjer jih je sicer premagala španska Barcelona. So večkratni udeleženci Lige prvakov, s svoji zgodovini pa so dvakrat zaigrali tudi v četrtfinalu Lige Evropa, in sicer v sezonah 2020/21 in 2021/22. Zagotovo so favoriti, da osvojijo skupino A, saj je njihovo moštvo že nekaj časa skupaj in je sestavljeno povsem iz skandinavskih igralcev, ki gojijo hiter, moderen in obrambno naravnan rokomet.Nov trener
Aktualni danski prvaki so pred začetkom sezone na klop pripeljali novega trenerja. To je postal Danec Kasper Christensen, ki je v minuli sezoni z Ikastom osvojil žensko različico Lige Evropa. Izkušeni danski trener bo to zmagovalno mentaliteto poizkušal prenesti tudi na svoje nove igralce v ekipi iz Gudmeja in jih popeljati do prve evropske lovorike v klubski zgodovini. “GOG ima bogato tradicijo v Evropi in že se veselimo nove priložnosti, da se izkažemo. Hkrati so evropske preizkušnje priložnost, da kot moštvo skupaj rastemo, se spoznavamo in uigravamo za dolgo in naporno sezono, je pred začetkom evropskih tekem povedal novi trener danskega velikana.

Kdo so nosilci igre?

Tako kot pri Gorenju, je bilo tudi v taboru danskih pokalnih prvakov pred novo sezono zelo pestro. Devet igralcev je zapustilo klub in prišlo je devet novih. Tudi GOG se še uigrava na začetku sezone in še niso pokazali polnega potenciala, kljub visoki zmagi v zadnjem krogu državnega prvenstva, ko so s 33:27 premagali izjemni Aalborg, ki nastopa tudi v Ligi prvakov. Salah BoutafPeter JohannessonAndreas NielsenFrederik TilsedTobias GrøndahlFrederik MøllerLasse VilhelmsenFrederik Emil PedersenEmil Tonnesen, so poleg trenerja vsi novinci v moštvu, številni so se priključili iz mladinskega pogona.
Kot nosilce igre je potrebno izpostaviti vratarja Petra Johanessona, ki se je moštvu pridružil pred začetkom te sezone iz vrst nemškega Bergischerja. Švedski reprezentančni vratar v ekipo prinaša ogromno izkušen, saj je leta 2022 s švedsko reprezentanco postal tudi evropski prvak. Tu sta še dva norveška reprezentanta Alexandre Blonz in Tobias Grøndahl. Prvi igra na položaju levega krila, drugi pa je organizator igre, ki je bil drugi najboljši strelec Norveške na olimpijskem turnirju v Parizu to poletje. GOG je vsekakor moštvo, ki premora mešanico izkušenj in mladosti, ki lahko vsaki ekipi povzroča ogromno težav. In na vse to bodo morali biti v taboru slovenskih državnih prvakov pozorni, če želijo uspešno začeti evropsko sezono.

EHF Liga Evropa, 1. krog, 8.10.2024, ob 18:45:

RK Gorenje Velenje – GOG Gudme

Mnenja bralcev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Trenutna skladba

Naslov

Umetnik