Trenutna skladba

Naslov

Umetnik

V Velenju se bo med 17. in 18. majem odvijal že 12. medgeneracijski festival

Napisalvklopljeno 16. maja, 2024

V Velenju se bo med 17. in 18. majem odvijal že 12. medgeneracijski festival, ki ga letos krasi slogan »Odprimo srca zelenim navadam«. Na različnih lokacijah po mestu vas čaka pestro kulturno, izobraževalno in družabno dogajanje, ki bo združilo srca in povezalo generacije. 

Ob 10. uri si lahko ogledate modno revijo »Ko oblačila ponovno zaživijo«, kjer se bodo predstavili stanovalci Doma za varstvo odraslih in dijaki Šolskega centra Velenje.

Že ob 11. uri pa ste vabljeni na voden ogled razstave »Stran pa ne bomo metal´« v razstavišču Gaudeamus, Fakultete za varstvo okolja.

V petek popoldne med 15. in 20. uro pa bo Cankarjeva ulica gostila medgeneracijsko druženje in ustvarjanje, kjer se bodo predstavile različne organizacije in društva, obiskovalci pa bodo lahko uživali v raznolikem programu, igrah na prostem, plesu, glasbi in koktajlih.

Ob 17. uri pa se boste lahko naučili medgeneracijskega plesa »Zemlja pleše«, ki bo osrednja točka sobotnega programa na Titovem trgu.

Plesna predstava »Zrejlo je žito«, sodobni flamenko na slovensko glasbo, bo na sporedu ob 16. uri v dvorani Doma za varstvo odraslih Velenje. Izvedli pa jo bodo plesalci plesne skupine Flame&CO.

Zaključni dogodek filmskega natečaja za mlade »Rastemo« organizira Festival Velenje in bo potekal od 17. do 18. ure v veliki dvorani Kina Velenje. Na ogled bo izbor filmov in podelitev nagrad najboljšim.

Zaključek petkovega dogajanja bo ob 18. uri s predavanjem priznane slovenske ekologinje Urše Zgojznik na temo »S preprostimi triki do zelenega doma« v Vili Bianci v Velenju.

 

V soboto, 18. maja, se bo srce festivalskega dogajanja odvijalo na Titovem trgu v Velenju, kjer bodo obiskovalci od 9. ure dalje deležni pravega plesnega in glasbenega spektakla ter prijetnega druženja.

Dogodek bodo otvorili godbeniki Godbe veteranov Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje, sledila pa bo priložnost za raziskovanje predstavitvenih stojnic z zanimivim programom, ki bo letos poudarjal zelene in trajnostne vsebine. Posebna akcija »Akcija zbiranja odsluženih oblačil s kotičkom za izmenjavo še uporabnih oblačil« bo dodatno popestrila dogajanje.

V okviru plesnega dogodka »Ulica pleše«, pod vodstvom Maše Kolšek in Lucije Boruta, bo med 9.30 in 11. uro pred Domom kulture Velenje zadišalo po plesu. Več kot 400 plesalcev iz različnih plesnih skupin in društev se bo predstavilo s pestrim plesnim programom.

Ob 11. uri se bo skupaj s plesalci in učenci osnovnih šol ob plapolanju več sto pisanih rutic na Titovem trgu odvijal skupni medgeneracijski ples »Zemlja pleše«. Zaključek festivalskega vrveža pa bo zaznamoval nastop Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje.

Da bo dogodek še bolj prijazen do okolja, spodbujajo uporabo trajnostnih načinov prevoza, kot so pešpoti, kolesarjenje ali uporaba brezplačnega avtobusa Lokalc. Za tiste, ki se odločite za avtomobilski prevoz, pa priporočajo parkiranje v garažni hiši Mercator centra Velenje.

Na festivalu spodbujajo tudi ločevanje odpadkov in ponovno uporabo s kotičkom za izmenjavo oblačil ter Nucarnico. Na prizorišču bosta na voljo dva otoka za ločevanje odpadkov, kjer bodo informatorji nudili pomoč pri pravilnem ločevanju. Ne pozabite tudi na svoje bidone, saj se boste lahko osvežili z zdravo pitno vodo Šaleški biser iz pitnika.

Dogodek je del Tednov vseživljenjskega učenja 2024 in Tednov ljubiteljske kulture 2024.

 


Mnenja bralcev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Trenutna skladba

Naslov

Umetnik